13.03.2009. godine

Slike koje slijede snimljene su 13.03.2009. godine u selu drazevina. Radi se o bivsem selu Ursulje kod Visegrada gdje je 1946. godine uhapsen draza mihailovic. Na njima se vide pripadnici ravnogorskog cetnickog pokreta na svesrpskom saboru.

Ako, neko misli da oni nisu organizovani, neka samo obrati paznju na uniformiranost cetnika.

A, sto se nas tice, budala je ko mirno spava i misli da rata nece biti!!

 

 

 

 

30 komentara

  1. Tako je Hamza,dok se dušman šepuri po Višegradu,Bošnjo mirno spava i ne brine ko da mu se jučer nije desilo ništa pa neće ni sutra.
    Žmiri Bošnjo i konta kako da postane biznismen (a uglavnom je i prije 92 bio kokuz),a ne razmišlja o ovakvim skupovima i potpuno ih zanemaruje ko da se oni skupljaju negdje na Karpatima a ne u Bosni..i još Bošnjo i ne zna hoće li mu taj njegov biznis trebati.
    Ipak možda mu se četo smiluje i ostavi ga na životu pa će raditi na recepciji svog hotela.

    Meni lično je ustvari sve to nevažno,važno mi je da piskaram i hvalim se šta sam to ja u proteklom ratu uradio i posebno da kukam kako me niko nije nagradio za sve to..
    E neću ni sutra uzeti za pušku i kad bi me klali jer mi niko poslije toga neće dati orden niti će mi dati kakvu nagradu,bolje mi se i predati nego ratovati za ništa i biti zavaljivan..

    E kad bi me neko nagradio poslije,možda bih se ja sad i predomislio,ali neću dok mi ko unaprijed ne potpiše,ovjeri itd sve ono što mi slijedi poslije..

    Selam Hamza i oprosti na davljenju i dužini komentara.

  2. Moram dodati još i to da uopšte ne znam od koga bih se trebao braniti,zar se mnogi od nas danas ne zaklinju u multietničnost!?

    Kako ja sad mogu pucati na nekog bez koga ne želim zamisliti ovu državu i budućnost u njoj?

    Moji bi saborci u tom slučaju bili garant i Srbi,ko što mnogi danas propagiraju zajedništvo i pričaju da drugačije nije moguće itd itd.

    Kako onda da ja pucam na ove u šajkačama a njegov haver stoji pored mene?
    Nemam obraza..
    A nemam ni oružja,odakle mi?

    Uzdam se zato u našu zajedničku multietničku Vojsku,ima nas ko braniti ne brini se..

  3. evo npr, ja sam srbin po tvom mjerilu. ali mnogo sam više bosanac nego što sam srbin, a ovi na slici su mi mnogo mrži nego tebi ili bilo kome drugom.. gnušam se od pomisli da me neko samo zbog mog imena stavi u isti koš sa ovom pogani, kao što ti to ironično radiš u svom komentaru.

    nije okej.

  4. @e moj beretka
    “evo npr, ja sam srbin po tvom mjerilu. ali mnogo sam više bosanac nego što sam srbin, a ovi na slici su mi mnogo mrži nego tebi ili bilo kome drugom.. gnušam se od pomisli da me neko samo zbog mog imena stavi u isti koš sa ovom pogani, kao što ti to ironično radiš u svom komentaru.

    nije okej.”

    Mislim da si pogresno shvatio sta je beretka htjeo da kaze sa svojim komentarom. On pokusava da na ovaj nacin objasni rezultate nase borbe za vrijeme agresije i poslije nje, i kako se sadasnji vlastodrsci ponasaju prema onim koji su dali i sebe i sve svoje u njoj.

    U svakom slucaju, drago mi je da izrazavas gadjenje i mrznju prema cetnicima. Nedaj se drug!

  5. Vidi kako su se fino iskupili na Visegradskoj cupriji koju su hiljadu puta zalili Bosnjackom krvlju.

    Nije uopste problem sto se oni okupljaju…uopste.Pogotovo radi stanja nase svijesti.
    Nek se okupljaju, stotinu puta je bolje da se ovako okupljaju nego da opet navuku janjecu kozu pa udare po kumstvu i drugarstvu.Jer evo cak i kada otvoreno paradiraju, prijete i masu nozinama OPET ogroman dio Bosnjackog korupsa zabija glavu u pijesak i uplaseno gleda u daljinu cekajuci valjda bolju buducnost i da se ovi opamete, stali…sta bi tek bilo da se opet uhinje?

    Mnogo veci problem je kako bi bilo docekano kada bi se ovako okupili recimo BH patrioti, pa uniformisani sa beretkama ove ili one boje slali odredjene poruke i pravili kampove po brdima i sumama.
    Ja tvrdim da ne samo da bi taj skup bio okarakterisan kao “teroristicki” od strane tzv. MZ nego da bi bio napadnut, ismijan, kriminalizovan i vulgarizovan od strane ogromne vecine “Federalnih” medija, “neovisnih” novinara i generalno Bosnjacke populacije.Ma nova “Pogorelica”.Najblaza reakcija prosjecnog Bosnje bi bila “Ja budala i besposlicara”.Bosnjake je jednostavno strah od samih sebe i kako ce ih drugi vidjeti.
    To dovoljno govori zasto smo tamo gdje jesmo i zasto kao zrtve odlicno dokumentovane agresije i genocida svejedno moramo da se pravdamo i branimo radi same cinjenice sto smo se branili.Gubimo rat poslije rata.

  6. Hamza96 hvala ti na razumijevanju.

    Za čovjeka sa potpisom “E moj beretka”:

    Ne znam drug zašto si se našao uvrijeđenim,ne trpam ja tebe u koš ni sa kim,samo pričam o većini.
    Ne bih ja imao nikakav komentar da si se kojim slučajem ti sam slikao na mostu Mehmed Paše Sokolovića u Višegradu.
    Čak vjerujem da bi to prošlo nezapaženo i niko to ne bi objavio jer praktično za to i nema razloga.

    Ovako kad je riječ o četaljima večinom prekodrinskim,koji poziraju i prave snimke tamo gdje su počinili stravične zločine,a tu ih domicilni srbi Višegrada (zločinci iz okoline Sarajeva nastanjeni u kućama onih koje su pobili) dočekaju kao heroje,to mora biti zapaženo.

    Samo zbog imena i mene ne voli cijela SiCG,RS ,nazivajući me turčinom,balijom itd pa čak me ne voli ni Evropa jer konta da imam nešto sa teroristima iz Afganistana ili sl.

    Radi svog imena u tim sam “koševima” iako moj narod nije načinio genocid nad bilo kojim spomenutim narodima…

    Zbog ovog “pogrešnog trpanja u koševe” ja i ti se odlično razumijemo…

  7. Iskoristit ću tvoj post za jednu “reklamu”. Naime Udruženje gradjana Front organizuje peticiju za zabranu rada i ukidanje Ravnogorskog četničkog pokreta. Peticija će početi 20.07. i trajat će dok ne sakupimo dovoljno potpisa da visoki predstavnik ne kaže- me nek idu u p.m. Više info ću objaviti na mom blogu. pozzz

  8. ako četnici opet napadnu, mlatiću se protiv njih do zadnje trunke života.

    ali najveća bi njihova pobjeda bila kad bi neko iz mog rova mene gledao ispod oka i s nepovjerenjem.

    znam ja da ti to razumiješ, ali možemo li se boriti protiv tih podjela? možemo li se podijeliti samo na ljude i neljude? ili treba pakovat kofere i ganjat neke evropske socijalne programe? neću da se borim i da živim za bosnu u kojoj će bosanac biti građanin drugog reda, a srbin, hrvat i musliman zaštićena sveta i vječno ugrožena vrsta.

    eh tuge.

  9. Gradjanska drzava sa 99% Bosnjaka, 0.5% Srba i 0.5% Hrvata je nemoguca.
    Tacnije receno to je Bosnjacko samoubistvo jer dok drugi grade nacionale drzave i homogenizuju se razvijajuci svaku vrstu institucija Bosnjacima se razvlaci pamet bajkicama koje nisu realne niti moguce a uspust to postaje oruzje koje se poput bumeranga vraca Bosnjacima u glavu tako sto ih onemogucava da sazriju kao narod i definisu svoje nacionalne ciljeve, poglede na buducnost ili uopste politicke pozicije sa kojih bi nastupali prema drugima.

    Zasto vise to zavaravanje?

    Mozemo mi uzditati patriotske Srbe ili Hrvate do nebesa ali ostaje hladna cinjenica da takvi nemaju niti dovoljnu brojnost, niti se mogu nametnuti kao relevantni partneri kod MZ niti u sustini uopste imaju veze sa Srbima ili Hrvatima kao narodom tj. jednim kolektivom koji dijeli odredjena razmisljanja, tradicije i emocije.
    Koliko god se nekome to ne svidjalo ali Radovan Karadzic je manifestacija Srpskog a Mate Boban Hrvatskog sentimenta i razmisljanja kako u vezi BiH tako i u vezi Bosnjaka.
    Najmanji ekstrem i najveci kosmopilita kod Srpske vecine ce izraziti zaljenje radi zlocina ali ce u isto vrijeme reci da on neda “svoju Srpsku” i da je to njegova drzava.Zao je njemu naravno sto je nastala na zlocinama ali sad je to tako i sta se moze.Ipak je to bio izraz volje Srpskog naroda.

    Znam da ce me mnogi napasti i da ce poceti citirati ove ili one primjere, spominjati ljude koji su dali svoj zivot za BiH ali ovo je nazalost jednostavno ovako.
    Da nije nebi ni doslo do agresije.
    Ni jedne, ni druge.

  10. ja smatram da je gradjanska drzava sa 100 % bosanaca, gradjana raznih nacionalnosti i porijekla moguca i jedina realna. mozda se zavaravam ali zelim da vjerujem u to.

    patriotski “srbi” i “hrvati” odnosno oni koji kao svi mi vole ovu zemlju kod mene su se nametnuli kao relevantni partneri i to misljenje o njima mi ni milion bradatih spodoba ne moze promijeniti. kada mi bosnjaci napustimo ideju jedinstvene BiH onda nje nece biti i ona ce biti podijeljena, a oni koji nisu uspjeli agresijom da poraze nasu zemlju ce konacno ostvariti svoj dugogodisnji cilj koji vuce korijene jos od nametanja srpstva i hrvatstva bosanskim pravoslavcima i katolicima.

  11. Nazalost fitler zavaravas se.

    I ja bih volio da je tako ali nije.

    Patriotski Srbi i Hrvati mogu nama biti sta god i uopste nije pitanje nas odnos prema njima niti cetnici na to imaju ikakvog uticaja, poenta svega je sto oni nisu Srpski i Hrvatski narod i sto situacija u zemlji i pitanje rata i mira ne ovisi od njih nego od Dodika i Covica i njihovih glasaca tj. S-H naroda.

    Ja moram da nampomenem da ja nigdje nisam spomenuo napustanje ideje jedinstvene BiH niti gluho bilo podjelu.

    Sto se tice nametanja Srpstva i Hrvatstva to jeste tako ali filter jarane to je proces koji se zavrsio prije 150 godina.
    Srbi i Hrvati ce dati zivot ali nece nikada svoje Srpstvo ili Hrvatstvo.
    Ko misli da se ta dva veoma samosvjesna naroda mogu vratiti u neko Bosanstvo ili Bosnjastvo i to poslije njihovih jasnih djela tokom rata prema samoj drzavi BiH kao simbolu Bosanstva taj je u teskoj zabludi.
    Prije ce Bosnjaci u Jugoslovene nego Srbi ili Hrvati u Bosance.

    Mi se trebamo ugledati na Hrvatsku.

    BiH kao inacionalna drzava iskljcivo Bosnjaka na svakom njenom pedlju.

    Sto godina, sto godina al’ ako budemo uporni i istrajni i ako budemo imalo odgovarajucu nepomirljivo i nesalomljivu svijest docekacemo i necemo vise morati trpjeti genocide i stradanja niti cemo se nastaviti topiti u sve manje enklave.

    Na to imamo svako pravo.

  12. Ja nešto kontam,najbolje bi nam bilo ponovo bratstvo i jedinstvo,bar jedno pedesetak godina jer kako se drugačije odbraniti od Kineza?

    Ipak ja vjerujem u patriotske Kineze negoli u patriotske Hrvate ili Srbe,pa možda i griješim dušu u vezi Kineza pozivajući na bratstvo i jedinstvo ove druge..

  13. hansel, dječaci stasali kao ti pod kapom svih naših,vaših, svojih i tuđih zlotvora i ideologa su zadnji ekser kojim se zakiva mrtvački kovčeg bih…
    ti i tebi slični ne shvataju da bosna i hercegovina i nestaje upravo zbog vas koji se iznenada pronalazite u pojmu bošnjak, koji mene podsjeća na pojam cuke lubeničara
    ono što ti pokušavam reći je da su četnički i ustaški ideolozi uspjeli odgojiti vojsku kretena koja i jeste započela i sprovela rat, kao što su takav razvoj događaja jedva dočekali i balijski ideolozi, malo zaostavši, ali ipak stigavši na vrijeme, odgojiti vojsku kretena bošnjaka koji se stide svog građanstva i bosanstva a lože se na panislamizam pakistanskog tipa…
    i da sve naše srebrenice, bratunce, foče, banja luke i kozarce četnici nisu radili zato što su tamo muslimani nego zato što su tamo ljudi koji im to neće zamjerit nit vratit… a time se opet vraćamo na bošnjake i bošnjastvo… ili ti balije i balijstvo…
    da balijska/bošnjačka ideja kretenskog poimanja vjere i nevjerovatnog lopovluka i dekadnecije i korupcije u svim vidovima društva nije prevladala u bh društvu normalni srbi i hrvati, kojih da znaš ima više nego što možeš i pojmiti, bi zajedno sa normalnim bosancima izgradili koliko toliko normalnu državu
    ovako ostaje čekati se novi rat, u kojem će četalji nanovo klat nemilice bošnjake, ili rat u kojem će bošnjaci klat četalje nemilice
    tužno ali istinito

  14. Znaci umorni ja sam razlog nestanka BiH, tj. moj Bosnjacki identitet cuke lubenicara, moj odgoj je kretenski i jednak cetnickim koljacima jer se stidim “gradjanstva” i jer se, pazi sad ovo, lozim na panislamizam pakistanskog tipa.

    🙂

    Jos pride gdje god je Bosnjo stradao stradao je zato jer je pičoka a Bosnjacka ideja i kretensko poimanje vjere je krivo za propadanje BiH i tjeranje od sebe jadnih i normalnih Srba i Hrvata…

    Naravno opcija u kojoj cetalji kolju Bosnjake je potpuno ista kao i ona gdje Bosnjaci kolju cetalje…tj. obadvije su neprihvatljive…to su tvoje rijeci…nisi spominjao Srbe nego cetalje.

    🙂

    I to je tvoj stav?
    To je tvoja logika?
    To je tvoj odgovor i ono sto imas ponuditi nama “djecacima stasalim pod zlotvorima”?
    To je tvoj zakljucak?

    Da te prvi put citam tesko bi mi palo ovakvo razmisljanje i ovolike uvrede, pogotovo od covjeka koji pripada kategoriji koju ja neizmjerno postujem, ali kao neko ko te citao od pocetka znam da je tvoj pad u ambise nebuloza davno poceo od dijaspore, preko uriniranja po Alijinom mezaru do bljuvanja vatre i istresanja kofa govana po “muslimancinama”…

    Zvijezda padalica je nekada zaista tuzan prizor…

    🙁

  15. Ja moram priznati da ne razumijem koga u suštini obuhvata pojam bošnjak? Uvijek sam smatrao da je pojam bošnjak osmišljen da muslimani u Bosni imaju svoju prepoznatljivost. Da ne bi bili turci ili arapi ili šta već i da u Bosni postoje 3 vrste oprijedeljenja Nacionalnost (državljanstvo), narodnost ( srbin, bošnjak, hrvat ), vjeroispovijest ( zna se). Po tome bi Mate (Ljubuški) bio bosanac/hercegovac, hrvat, katolik…Svetozar ( Doboj ) bosanac, srbin, pravoslavac a moj jaran Suljo bosanac, bošnjak, islamske vj. Tu su zakinuta djeca iz mješovitih brakova, poput mene, koji svoju narodnost prihvataju po roditeljima, tj. po imenu koje su dobili, jer su tako odgojeni. A i njihova djeca takodje. E TO je tragedija, raja moja, jer niti jedan narod ne osjećaju kao svoj, pristupaju mu SAMO zbog imena. I grčevito se drže pojma bosanac jer je to jedino što im je preostalo. Zato zaboravite podjele, izadjite na ulice, napravimo državu kakva nam odgovara. Zar mislite da je u RS dobro?! Ma daj ba. Ili u Hercegovini? Sve je to samo privid. Istina je da smo mi u centralnom dijelu Federacije najviše najebali zbog Brankovića i njegovih idiota ali isto tako moramo to popravljati. Jebi ga ode ja s teme, al me ponese i spopadne me huja, sad bi izašao na cestu i drao se ko konj…hansel i umorni, obojica imate jednim dijelom pravo. Zašto ne objedinite to razmišljanje u jedno?!

  16. Bogme rasprava postaje žestoka..

    U nekim komentarima mogu pronaći riječi uvrede upućene narodu kom pripadam pa ne mogu a da se opet ne javim..

    Hansel,ovoje dio tvoje rečenice:”
    Da te prvi put citam tesko bi mi palo ovakvo razmisljanje i ovolike uvrede, pogotovo od covjeka koji pripada kategoriji koju ja neizmjerno postujem,”..

    Po ovom pretpostavljam da misliš na bivše branitelje RBiH(ili pripadnike Armije) kao neku kategoriju koju koju poštuješ..

    Hvala ti na takvom odnosu jer i ja pripadam toj kategoriji,i onda kao takav “povlašten” daću sebi za pravo da ti dam jedan savjet a onda ću ti nešto i objasniti pošto si mlad čovjek koji je bio dijete u prošlom ratu.

    Znači ti prijatelju bez obzira na sve uopšte ne treba da poštuješ nekog jer pripada nekoj kategoriji,u ovom slučaju boračkoj a posebno ne onom ko pokušava izjednačiti krivice triju naroda u BiH.

    Ono što dalje želim reći (a imam pravo jer sam branio Bosnu),jest da se ustvari od prvih početaka rata uvijek osjetila razlika među ljudima koji su se nazivali borcima,braniteljima,kasnije pripadnicima ArmijeRBiH..
    Ja bih to prosto nazvao nekakvom podjelom na one koji su znali šta brane, zašto,od koga i čega i one koji to nisu znali.
    Uglavnom i jedni i drugi su imali epitet branioca ili pripadnika Armije,bez obzira na njihov datum angažmana ,načina ponašanja i razumijevanja svega toga itd.
    U početku rata ih je bilo malo ili nimalo,jer nisu shvatali opasnost i nisu vjerovali “balijskoj ideologiji”,ali hvala Bogu postoji mobilizacija pa su tako postali većinski u redovima Armije RBiH.
    I bez obzira tad su bili jako tihi,mirni kao bubice u jedinicama u koje su dolazili i uglavnom gledajući da eskiviraju sve što su mogli jer su potajno čuvali u svojim malim mozgovima nekakve snove o ponovnom zajedništvu s onima koji nas pokušaše istrijebiti.
    E onda stane rat a oni postanu bučni,busajući se u prsa kako su oni odbranili državu itd itd,i danas imamo ovo što imamo..situaciju u kojoj se oni koji se nazivaju bivšim borcima pljuju po samim sebi pa svima ostalima,time se direktno stavljajući na stranu onih od kojih su im se gaće tresle tokom rata a tresu im se i dan danas.

    Ja bih imao napisati još puno, puno toga oko ovih likova ali neću na njih da trošim tastaturu,bolje da pišem o otvorenim,neprikrivenim neprijateljima ovog naroda i države,”našim” četnicima i ustašama.

    Mrzimpolitiku,
    Gdje da izlazim i zašto?
    Čuj da sad na ulici pravim državu kakva “nam” odgovara..kome ba?

    Meni odgovara BiH,to je država koju doduše nisam pravio ali sam branio njen suverenitet i samo se još treba poraditi na ukidanju RS,a to ne može na ulici..
    I pogotovo ne može moleći mali procenat “lojalnih” Srba i Hrvata da to čini zajedno s nama.
    Ne kažem da neću izići na ulicu zajedno s njima kad se okupi 80% srba u Banjaluci koji će tražiti ukidanje RS.

    Eto,hajmo sad pozivati njih na ulice Banjaluke da ukinemo RS.

    To je primarni cilj jer državu imamo,ne možemo sad praviti novu i to okupljanjem na ulici..

    Ili još bolje sačekajmo da sami Srbi iz BL nas pozovu na ukidanje tog genocidnog entiteta..

    Eto kad se to desi možda se i pridružim tom narodu (narodima)na ulici,a ti u međuvremenu poradi na ovoj inicijativi pozivanja na ulice BL ..

  17. Svaka normalna rasprava barem za mene, je dobro dosla pa makar se i radilo o ovome o cemu vi pricate. Naravno sve dok ne prelazi granice dobrog ukusa, gdje hocu reci, da necu brisati nicije komentare. Ali bih vas zamolio kad vec raspravljate o ovakvoj temi da ne zaboravite post na osnovu kojeg je i zapoceta rasprava. Izgleda da se opet sami hvatamo u klopku i pokusavamo dokazati jedni drugima da je nase shvatanje i poimanje jedino ispravno, dok nasi neprijatelji razmisljaju samo o jednom, a to je istrebljenje svega sto ima imalo poimanja sa Bosnom i Hercegovinom, Bosnjacima, pripadnicima drugih naroda koji ovu drzavu osjecaju kao svoju i rade na dobrobiti iste….

    Mislim da je ovdje, barem prema mom skromnom misljenju, prioritet ne zaboraviti postojanje cetnika, koji na okupiranom dijelu Bosne i Hercegovine, otvoreno se okupljaju, uniformisani su, naoruzani su i spremaju novi genocid, a zatim najvazniji prioritet, biti spreman za odbranu od takvih.

    Kada se odbrani drzava, onda je lako raditi na njenom unutrasnjem uredjenju i zapocinjati ovakve rasprave, dotad mogu nas samo dovesti do jos veceg razjedinjavanja, a to kao rezultat moze imati nesagledive posljedice.

  18. Ja se izvinjavam tebi Hamza96 jer sam uzeo sebi previše slobode pa sam tvoj blog iskoristio za komentare koji se mogu tumačiti i kao proturanje ličnih stavova kao jedinih ispravnih.
    Iako to vjerovatno tako izgleda, ja nemam niti razloga niti potrebe bilo kome ispirati pamet ili nametati svoje mišljenje kao jedino ispravno i sve moje reakcije su zapravo usmjerene u cilju ujedinjavanja a ne razjedinjavanja a sve to u vezi same teme,dakle sve zbog četnika koji su okupirali pola BiH.

    Mislim da ćeš razumjeti moju dobronamjernost i kad izrazim neslaganje sa tvojom zadnjoim rečenicom.
    Znači ja kao i svako drugi imam svoje neko (ne kažem jedino ispravno) mišljenje.
    U vezi tvoje zadnje rečenice bih ovako prokomentarisao..

    Po meni,država je odbranjena još u prošlom ratu,znači međunarodno priznata sa jasnim vanjskim granicama,zna se kojim itd itd.

    Znači danas kad se kaže “odbraniti državu”,jasno treba znati od koga.

    Ako se pod tim “braniti državu” podrazumijeva braniti je od susjednih država koje su nedavno izvršile otvorenu agresiju,bojeći se da će to na isti način ponoviti,znači otvoreno kidisati,onda je moje mišljenje da je to praktično nemoguće i lično potpuno isključujem takvu mogućnost.

    Sa druge strane ako se pod tim “braniti državu” tu misli od unutrašnjeg neprijatelja,znači prvenstveno od unutrašnjeg cijepanja BiH,ili “odcjepljenja RS”,onda je to sasvim druga stvar i to već ima itekakve veze sa slikama u Višegradu,ili četničkim okupljanjima drugdje na okupiranoj polovini države.

    Ako je to ta prijetnja od koje teba braniti državu,onda pada u vodu tvoja teza da je lahko raditi na unutarnjem uređenju države kad se ona već odbrani..pa to upravo i jeste unutrašnji probem i unutarnje uređenje i proces u kojem smo trenutno.
    Ponavljam,DRŽAVA POSTOJI i ODBRANJENA JE OD AGRESIJE SiCG,ODNOSNO HRVATSKE,samo je preostalo srediti unutrašnje uređenje iste.

    Znači,agresije više nema,pojela maca snagu i političke okolnosti iz 90-ih,i ukoliko i treba braniti državu od “četnika”,to je uglavnom od RS,odnosno od njihovog pokušaja secesije,a što u suštini opet znači “unutrašnje uređenje” samo nelegalnim ili sredstvima sile.
    Odatle ja zaključujem da nije baš lahko uraditi unutrašnje uređenje a na zadovoljstvo svih naroda u BiH.

    Dalje,slažem se da državi prijeti izvjesna opasnost od takvog scenarija i slažem se da nam u ovoj situaciji treba maksimalno jedinstvo i sve što je potrebno da se radi na ujedinjavanju a ne suprotno.

    Onda ja razmišljam ovako,da bi se desio nemio i neželjen scenario,šta teba da se desi?
    Treba znači nekakav referendum u RS koji će značiti u prvom redu njenu samostalnost a kasnje i vjerovatno priključenje “majčici” Srbiji.
    Koji to narod treba i hoće li izići i izglasati tu (nelegalnu) samostalnost?
    Odgovor se sam nameće:”hoće,jedva čeka”,i to srpski narod..
    Naravno u tom neželjenom scenariju ni “ugroženi” hrvatski narod treba jednu republikicu i to samostalnu..

    Onda se ja upitam šta se dešava sa narodom kom pripadam?
    Druga dva bježe negdje,trude se rasparčati jedinu domovinu Bošnjaka,a moj narod im se uvlači u guzicu i pokušava ih privoliti na nekakav suživot?

    Onda se upitam zašto je to tako,zašto moj narod gleda samo kriminalce,lopove,svašta nešta samo unutar sebe i samim tim slabi i podriva temeljne interese svog naroda i države,zanemarujući veće opasnosti koje dolaze iz drugih dvaju naroda.

    Zaključim onda da je ustvari to ono što je najveća opasnost a ne bilo kakva forumska ili slična rasprava poput ove.

    Ovakve rasprave ne mogu produbiti krizu u narodu,ove rasprave po meni samo odražavaju pravu sliku svijesti onih koji se smatraju Bošnjacima ili muslimanima,kako god hoće.

    Konačno,ja mislim da je nemoguća misija pokušaj “usađivanja” u glave drugih dvaju naroda nekakve bratske priče u pokušaju njihovog “osvješćenja”.
    Kroz razne slične tekstove i rasprave ja sam stekao utisak da se baš tome nadaju Bošnjaci i ja bih rekao da je to najveća greška jer jedino ovaj narod se brani popuštajući drugima.

    Eto,moj Hamza96,ako želiš slobodno briši moje komentare,neću se ljutiti ni slučajno,ali ja u ovakvim raspravama samo želim iznijeti svoje lično mišljenje,i kažem,ono je samo moje i ne pokušavam nikom ispirati mozak,svako ima svoju pamet..

  19. Nasa drzava po nasilno suspendovanom ustavu RBiH je Muslimanska, Srpska, Hrvatska i pripadnika drugih naroda koji u njoj zive, a relevantne partnere medju Srbima i Hrvatima smo za MZ izabrali mi, kada smo odlucili (valjda jer smo bili slabi) da pregovaramo sa agresorima i izdajnicima nase zemlje.
    Mnogima sada smeta naziv “Bosnjak” a nije im godinama prije agresije smetalo to sto se u ustavu RBiH upotrebljava naziv „Musliman” sa velikim M kao odrednica naroda kome ja pripadam. Ja to ne kontam…
    Ne razumijem kako moze nekome smetati vracanje povjesnog imena naroda Bosne i Hercegovine, za sta su se trebali boriti i koji su trebali prihvatiti svi, koji vole ovu zemlju. Mene su davno „obiljezili” zbog moje vjeroispovjesti, a vracanje povjesnog imena „Bošnjak” smatram nepotpunom pobjedom. Dugo se kuhao ovaj Bosanski lonac i nema sanse sve postaviti onako kako bi trebalo da bude. Ono sto danas mozemo da uradimo za nasu domovinu je da se borimo da ponistimo rezultate genocida i agresije, da ideologije bradatih spodoba otjeramo u ilegalu i sacuvamo Bosnu i Hercegovinu. Tu se sigurno slazemo.

  20. živi bili pa se vidjeli za 10 godina
    a do tad, da razjasnimo par činjenica
    država bosna i hercegovina, zajednica svih njenih građana itd itd, nekadašnja utopija, buduća utopija, kako god da je, je jedina opcija koja može ovaj skršeni teritorij sačuvati u jednom komadu
    svaka druga varijanta, gdje dominira etno furka, srpstvo obojeno četništvom, te hrvatskvo obojeno ustaštvom, i naravno, često negirajuće, muslimanstvo obojeno bošnjaštvom/ balilukom/ lopovlukom isl, neminovno vodi ovo podneblje totalnom raspadu
    ne poričem da četničko/ ustaški lobi ima više nego li simpatije od strane evropskih močnika, ali ne mogu ni negirati novo narasli kurčeviti i napadni i frustirani panislamizam u bošnjaka… to što se meni ne sviđa to je najmanje bitno, bitno je da da ta evropa NEĆE DOZVOLITI da isti postane dominantan… to znači da ako jedan genocid nije bio dovoljan, moći će se oči zatvoriti i za drugi, ali sasvim sigurno pripremajući genocid… i zato ponovite za mnom koliko treba puta, građanska bih u kojoj ćemo biti ekonomski robovi možda, ali mala najmanja painslamistička pederacija bih, bošnjakistan, kurac, palac, NE, ne daju to i gotovo… onog trena kad je klika sa alijom na čelu shodno svojoj balijskoj poganoj hinjskoj politici napustila borbu za građansku bih tako su nas i politički odjebali, kao što su nas već prije vojno…
    informacije radi, da vam ne bi istoriju stvarali BERETKE (nazovi jedinica kojoj je 97% članstva učestvovalo u nazovi ratu neka 2 do 3 mjeseca u proljeće i ljeto 92. prazneći skladišta i radnje po starom gradu i centru, uprcavajući u kako oni vole reći vlaške stanove i poslovne prostore, te DEZERTIRAVŠI iz redova armije bih ostatak rata, a to je 3 GODINE NERATOVANJA su provodili ko kafeđije, pijačari isl)sastav armije bih u prvoj godini rata je od nekih 20 do 30 % činilo nemuslimana ili nebošnjaka, zapamtite dobro 20 do 30 %, od onog dana kad su u amiju bih ušle hodže ko moraliste isl i kad su se jedinice počele gledati koliko koja klanja, tako je njihov procenat pao na simbličnih nekoliko procenata… i kad smo kao takvi poceli pobjedivati ZAPAD je rekao DOSTA, a bosnjakistanci rekli super, i ovo malo jada od teritorije je nama taman da se guzeljamo i krademo i lazemo i varamo i petljamo i malo o vjeri brinemo…
    muslimanstvo/ bošnjaštvo kao sport ili zanimanje ili furka može biti interesantno, ali ovom podneblju neće nikakva dobra donijeti… nikada više bogomolja i vjernika nismo imali, a važi za sve konfesije, a nikada više dilera, lopova, ubica, silovatelja, ogroman procenat stanovništva je po svim stručnim aspektima neviđeno nemoralno i kriminalizirano, totalna dekadencija i stravican sunovrat …
    eeee kad bi bilo ljudi spremnih da se pravi DRŽAVA BiH, u kojoj se radi i proizvodi, u kojoj kradljivac auta 20 godina pravi auto put po 12 sati dnevno, u kojoj svako svoju vjeru drži u svojoj kući i u svojhoj bogomolji, u kojoj se NORMALNO živi… ali jok oni će se furati na četništvo i ustaštvo, neki će misliti da je odgovor na naneseno zlo bošnjaštvvo, a drževe će sve manje i manje biti, a bošnjakistan će sve manji i manji, i sve siromašniji i siromašniji, a povremno i sve krvaviji i krvaviji bivat…
    ono što ja sigurno znam je da bošnjacima nisu četnici i ustaše problem, njima su problem kako oni vole reći neokomunisti ili neosviješteni bošnjaci, što u stvari govori dovoljno o svima 🙂

    i da, odgovorno tvrdim, i ponavljam da cetnici nisu ubili 100 000 ljudi zato sto su muslimani nego zato sto su znali da im bosnjaci to nece zamjeriti i vratiti… 8 000 mrtvih muslimana imenom i prezimenom iz srebrenice, 50 000 do 100 000 ljudi koji su na neki nacin bili vezani za njih a prezivjeli su, na snimkama iz srebrenice par stotina faca lokalnih cetnika za koje se tacno zna ime i prezime i adresa stanovanja… da li znate i za jedan slucaj da je bar neko nekom od tih spodoba pljuno u lice a kamo li nesto vise… da je neko dao 100 maraka i napravio sudsku tuzbu ? do bosnjaka je :(:(:(

  21. Historiju nažalost i ne prave beretke nego mobilisani podrumaši koje su te iste beretke i PL na jedvite jade izvlačili iz podruma dok hvala Bogu nije došlo do kakvog takvog reda pa se počelo sa mobilizacijom.

    Zatim su valjda te beretke “prešle prag” i popljačkale i sve ostalo van Starog Grada i Centra!?
    Onda su te iste beretke pobjegle iz države,narasla im krila i piči..
    A na njihova mjesta došla “popuna” od podrumaša i može se vidjeti npr. ona slika palih na Trebeviću od 30 maja 93.
    Za vrijeme dok su ovi ginuli(maskirani i presvučeni u beretke),dezerteri beretke su bili kafeđije itd.

    Hvala ti umorni,hvala ti do groba što neukima otvaraš oči pa i meni koji pojma nemam ni o čemu.

    Tebi svi mi,cijela država i ovaj narod duguje puno,slobodu,i hvala ti na ovim informacijama,to je značu to,na osnovu takvih tvojih zaključaka se piše historija..
    Ne mogu da vjerujem,takav čovjek ostao bez stolice i adekvatne nagrade,a da te možda ne jebe datum?

    Oprosti Sefere nisam te prepoznao pod tim nickom..ili sam pogriješio,da tebi Sefer nije bio šofer?

    Nadaj se ti multietničnoj BiH paša,pobrati se lave ,nije ti daleko Lukavica.
    Proberi tamo,ima “ekstrema” a ima i onih “finih” pa proberi ove druge jer ti to lahko raspoznaješ,za mene glupana su svi isti…a ti tako moćan i snalažljiv ukantaj kojeg “lošeg” za mene…jarane..ti to umiješ bez odgovornosti…de mrtvog ti tvog Tite.

    E da si ti nas upozorio na sve ovo što pišeš,da si to učinio u ratu,ne bih se ja nipošto angažovao,nisam lud..

    Ma nisi ti onda smjeo prnut,drug,znaš ti to odlično,lahko je danas laprdat.

    I moram ti reči da se meni baš i ne sviđa što si mi tužan i neraspoložen,što ti se ništa ne sviđa,što ne vidiš budućnost za sebe,što je i za tebe Sarajevo Teheran,..ne sekiraj se,znaju pravi ljudi prepoznati ljude poput tebe i vjeruj ti meni da ćeš biti adekvatno nagrađen.

    Nego hajde ti nama skeniraj svoju vojnu knjižicu,da dokažemo ljudima da ja griješim..

  22. a da li ti umorni znas i za jedan slucaj da je bar neki bosanac ili ostali, nekom od tih spodoba pljuno u lice a kamo li nesto vise? i do bosanaca i ostalih je :(:(:(

    zasto se ti postavljas kao da bi tebi bilo lakse da se ja izjasnim kao bosanac ili ostali, ustvari kakve veze ima i sta bi to promijenilo?

    meni se cini da ni bosancima i ostalim nisu četnici i ustaše problem, njima su problem kako oni vole reći kurčeviti i napadni i frustirani bosnjacki panislamisti.

    “nevladina organizacija” cetnika RPČ koji ce se okupiti 21. i 22. jula na Manjaci a koji sigurno rade protiv nase domovine i njenih naroda, sa svima nama ovakvim kakvi smo imaju velike sanse da ostvare svoje destruktivne ciljeve.

  23. Beretka, kako ti reče, svi imamo svoje mišljenje. I hvala Bogu pa je tako. Da smo svi isti bilo bi nam vjerovatno monotono, pa bi se pobili oko raličitih majica ili sl. Kažeš da radim na tome da Srbi glasaju na ulici u BL. Vjerovao ili ne, ima i tamo ljudi koji razmišljaju kao i ja. Čak ih je pedesetak izašlo na ulici 09.05. kad’ smo organizovali protest s ciljem usvajanja zahtjeva prema Parlamentu BiH. Koliko je nas izašlo u FBiH?! Zenica-500, Tuzla-500, Mostar-12, Goražde-rastjerala ih policija, Sarajevo-0 i to je to. Državu smo odbranili al smo je prepustili našim vrlim politikantskimdupeliscima i ZATO izlazim na ulicu. I izlazit ću dok neko normalan ne ponudi rješenje i ne zatraži odgovornost za sve ovo do sada. A multietničnost mi je u krvi jer sam i sam napravljen po tom receptu. Tebe razumijem što se boriš za svoj nacionalni identitet ali pazi da i ti ne zaglavinjaš u extremizam poput RČP-a. A konture se već naziru. Ali ni meni ne zamjeri na mojoj multietničnosti, jer ako se vi svi lijepo dogovorite pa mi ovu jadnu BiH raskokate na tri dijela, gdje ćemo ja i mnogi meni slični?! Hoćemo li mi onda u ilegalu ili ćete nas tretirati k'o neuspio experiment?! Jer mi nećemo nestati a Boga mi ni otići…

Komentariši